Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Τι γίνεται με το στρατόπεδο συγκέντρωσης;



Άντε τελειώνετε να το φτιάξετε μήπως νοιώσουμε κι εμείς λίγο Γερμανοί.

Δέκα μέρη έχουν προταθεί, και άκουσα ότι θα είναι σύγχρονων προδιαγραφών, με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, διπλά τείχη και θα προσληφθούν, λέει, δεκαπέντε ανθρωποφύλακες για να μην δραπετεύουν οι αιχμάλωτοι. Για εκπαιδευμένα σκυλιά, για ντόπερμαν, λυκόσκυλα και πιτμπουλ δεν άκουσα (να θυμηθώ να το συζητήσω δήθεν χαμηλόφωνα κι εμπιστευτικά στη Νικολάου, μπας και μπει κι αυτό στην ατζέντα). Σκεφτήτε μόνο τι θα πρέπει να είναι αυτοί οι φύλακες, που 15 μόνο νοματαίοι θα επιβάλλουν τη θέληση του «νόμου» σε 600 εξαγριωμένους έγκλειστους Αφγανούς και τι ένστικτα θα πρέπει να έχουν. Οπως τους φαντάζομαι ο Σβαρτζενέγκερ θα πρέπει να μοιάζει μπροστά στο καθένα τους όπως ένα χαρούμενο καραγκιοζάκι μπροστά στο Χίτλερ. Όπως ο «θυρωρός της νύχτας» που σκότωσε εν ψυχρώ το παιδάκι στη Μύκονο και βάλε, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να γλυτώσουμε εν μέρει από τους Αφγανούς, αλλά μετά θα έχουμε να κάνουμε μ' αυτούς, που θα δρούν και με την κάλυψη της στολής κι άντε συ να τους μαζέψεις.

Δεν συγκράτησα το όνομα και την ιδιότητα ενός κυρίου που είδα στην τηλεόραση να διευκρινίζει ότι κάθε Αφγανός που θα γίνεται αντιληπτός εκτός του στρατοπέδου συγκεντρώσεως (καταυλισμό τον ονομάζουν, μάλλον κατ' ευφημισμό) θα συλλαμβάνεται λέει (από ποιούς;) και θα οδηγείται στον εισαγγελέα. Τώρα τι κατηγορία θα του απαγγείλει ο εισαγγελέας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αυτό δεν θα μπορούμε να το υποθέσουμε, αφού δεν μας διακρίνει η υπερβατική νόηση (= καφενόβια λογική) του εν λόγω κυρίου. Ούτε βέβαια μάθαμε με ποιά κατά νόμο κατηγορία θα συλληφθούν οι 600 Αφγανοί προκειμένου να εγκλεισθούν στο καθ' ημάς Γκουαντάναμο.

Βέβαια στην Ελλάδα ζούμε, με τη συνήθη αποτελεσματικότητα των αρμοδίων υπηρεσιών, και αυτό δρα υπέρ των Αφγανών και της συμπαθούς τάξεως των προοδευτικών υπερασπιστών τους. Έχουμε βλέπετε και το σύνηθες πρόβλημα της άρνησης των κατοίκων των δέκα προταθεισών περιοχών να συναινέσουν να δημιουργηθή το ανθρωπόκλουβο στα λημέρια τους, όπως συμβαίνει και αλλού με τις μονάδες ΟΚΑΝΑ, τη Στροφή και το κέντρο περίθαλψης ασθενών από AIDS, που για τους ίδιους λόγους δεν έγινε ποτέ. Μη γελαστήτε όμως και πήτε ότι πρόκειται για ρατσιστικές αντιδράσεις. Όλη η γη γνωρίζει ότι οι Έλληνες δεν είμαστε ρατσιστές ή ξενόφοβοι. Απλώς είμαστε νοικοκυραίοι ανθρώποι που φροντίζουμε να μην ταράσσονται οι κύκλοι της καθημερινής μας κατρακύλας στη παρακμή της δεκαρολογίας.

Μας ενοχλεί η παρουσία των Αφγανών γιατί είναι ρακένδυτοι, εξαθλιωμένοι κι αυτό τους κάνει εξαγριωμένους. Μήπως όμως δεν είναι πιο επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια το... βλαστάρι του «νοικοκύρη», εκείνου που φοβάται τους Αφγανούς, το οποίο βλαστάρι τύφλα στο μεθύσι από τα ξύδια οδηγεί κτηνωδώς βάζοντας σε κίνδυνο όλους τους γύρω;

Όπως κι αν έχει το πράγμα, οι βροχές ήρθανε και κάπου χίλιοι άνθρωποι, σαν κι εσάς κι εμένα, μόνο που το δέρμα τους είναι λίγο σκουρότερο απ' το δικό μας, θα κοιμούνται στο βρεμμένο χώμα, χωρίς άλλο σκέπασμα από εκείνο της περιφρόνησής μας.

Τους αξίζει όμως γιατί αυτοί πεινάνε κι εμείς είμαστε χορτάτοι.

Αυτοί είναι μακριά απ' τα σπίτια τους, παρασυρμένοι από το τσουνάμι μιας μάταιης ελπίδας ότι θα βρεθούν σε πιό ανθρώπινες κοινωνίες απ' τη δική τους που μαστίζει η τρομοκρατία των ταλιμπάνων, ενώ εμείς μένουμε σε σπίτια άνετα που τα χτίσαμε πριν από μια δεκαετία εκμεταλλευόμενοι τον ιδρώτα των επίσης περιφρονητέων Αλβανών.

Τους αξίζει γιατί γυρεύουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής και ψωμί, ενώ εμείς τις έχουμε και γκρινιάζουμε για το περίσσιο.

Τους αξίζει η περιφρόνησή μας γιατί αυτοί είναι βάρβαροι μουσουλμάνοι, ενώ εμείς είμαστε πολιτισμένοι χριστιανοί ορθόδοξοι, όπως ο Εφραίμ.

Όπως ο Εφραίμ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: